Mikä ihmeen Banana Pancake Trail?

"Pretend like there's no world outside / we could pretend it all the time." - Jack Johnson, Banana Pancakes

Ihan kiva biisi, Jack, mutta miten banaanipannari ja ulkomaailman unohtaminen liittyvät yhtään mihinkään?

Banana Pancake Trail on leikkisä nimitys Lonely Planet -opus kainalossa kulkevien reppureissajien reiteille Kaakkois-Aasiassa. Reissaajien tallaamien polkujen varsille kasvaa länsimaiseen makuun suunniteltuja hotelleja, hostelleja, ravintoloita ja muita palveluita, jotka tarjoavat seikkailijoille myös lohturuokaa -  kuten esimerkiksi banaanipannukakkua. Pannaripolulla on läheiset sukulaisensa myös muualla maailmassa, Gringo Trail Etelä-Amerikassa ja Hippie Trail Etelä-Aasiassa. 

Kulkevatko omaehtoisuutta korostavat travellerit kuitenkin vain kulttuuri-imperialistisen maailmanvalloittajan polkua, joka lopulta johtaa sivistyskäsitysten, kulttuuriarvojen, taiteen ja tieteen tavoitteiden yhteinäistämiseen koko maailmassa? Aika diippiä, eikö? Mutta eikö reppureissaukselta katoa pohja, jos lopulta matkustettuasi 20 000 km löydät edestäsi samoja kulutushyödykkeitä, samanlaista muotia, musiikkia, kirjallisuutta, kauneusihanteita, moraalikäsityksiä, seksisymboleita ja ihmistyyppejä? 

Jotta näihin kysymyksiin voisi saada totuudenmukaisen vastauksen, on pannukakun murusia lähdettavä seuraamaan. Suuntaamme siis kuin Hannu ja Kerttu ikään muiden travellereiden jättämien banaanipannukakun palasien perässä toivomme, että reissusta jää käteen jotain muutakin kuin iso kasa pa...nnukakkua.

Tuoreimmat