Pieni siperialainen kylä maailmankartalle?

Unelias ja taianomainen Chastoostrovskoe on pieni kylä parin kymmenen kilometrin päässä Krasnoyarskista. Muutaman tuhannen asukkaan kylässä maalaisidylli rikkoutuu aina välillä, kun pitäjään lompsii reissaaja jos toinenkin. Silloin on bileet. Näitä pardeja me emme unohda koskaan. 

Löysimme syrjäiseen pikkukylään englantia opiskelevan paikalliskontaktimme Julian kautta, joka majoittaa reppureissaajia asunnossaan Krasnoyarskissa. Erityiskiitokset maittavasta kotiruoasta ja Julian isän aamutuimaan tarjoamista läksiäisvodkashoteista. Nam! Herkuttelu ja vodkattelu ei luonnollisesti venäläiseen kulttuuriin kuuluen jäänyt näihin kertoihin. Todelliset mässäilyhetket ja viinalla läträykset koettiin Julian isän kotikylässä Chastoostrovskoessa. 

Päästyämme irti Krasnoyarskin karmeasta aamuruuhkasta köröttelimme läpi maiseman, josta ei erottunut juurikaan muuta kuin valkoisen eri sävyjä. Auton ikkunasta vilisevät maisemat pyyhkivät nopeasti taakse jääneen junamatkan sukkahienkatkuiset muistot pois mielestä. Perillä odotti pittoreski, sympaattinen ja sadunomainen kylä. Samankaltaisia, toinen toistaan värikkäämmillä ikkunanpielustoilla koristeltuja mökkejä oli junamatkan aikana vilissyt ohi satoja, mutta nyt oltiin pamahdettu niiden keskelle. 

Yllätykseksemme meitä oli toivottamassa tervetulleiksi koko kylän väki pormestarista ja kuuluisasta kirjailijasta lähtien. Alkuseremoniat olivat hämmentävällä tavalla ikimuistoiset. Heti aluksi vanhana kunnon kodin hengettärenä tunnettu Nina puettiin (sen kummempia kyselemättä) kansallispukuun ja laitettiin kokeilemaan naiselle tärkeitä perinteisiä kotiaskareita aina langan kehräämisestä leivinuunin lämmittämiseen. Tämän jälkeen itse pormestari asetteli Ninan sylin täyteen nukkeja. Hämmentynyt 'äiti' poseraasi pitkään ja hartaasti nukkelapsineen, tapahtumaa ikuistettaessa kaikkien paikallaolijoiden kameroin. Jouni olisi mieluummin halunnut pukea mekon päälle, mutta se olisi ehkä koettu loukkaavaksi, joten maassa maan tavalla. Sen sijaan Jounilta pormestari toivoi perinteistä suomalaista kansanmusiikkia kuultavaksi, johon Jouni vastasi lirauttamalla viisuista perinteikkäimmän, eli Nuoruustangon. Pormestari nyökytteli tyytyväisenä.

Koska hämmennysfaktori hipoi tässä vaiheessa vasta kattoa, juoksutettiin paikalle vielä vodkaa tarjoavat tanssivat mummot, joiden kanssa pakomatkaajat pääsivät pistämään jalalla koreaksi. Tanhuamisen jälkeen vieraita odotti erilaisia kylässä valmistettuja perinteisiä herkkuja sekä vodkaa notkuva pitopöytä, jossa kasvissyöjänkin lautaselle tarjoiltiin reilut annokset lihaherkkuja, keitetystä maksasta hyllyvään lihahyytelöön. Moisista herkuista ei kuitenkaan tohtinut kieltäytyä, joten kaikkea tuli maisteltua. Ja vodka avitti tilanteista kiperimmissä.  Ruokailun jälkeen maha (ja tässä vaiheessa myös pää) oli täynnä, ja vieraat vietiin katsomaan nukketeatteriesitystä kylän juhlasaliin. Perinteisten eläintarinaesitysten jälkeen meno yltyi niin kreisiksi, että Nina päätyi itse lavalle esittämään nukketeatteria kuvituksena Jounin soittamaan biisiin. Ikimuistoista. 

Päivän jälkeen takki oli aika tyhjä ja koko päivä tuntui surrealistiselta unelta. Mitä juuri tapahtui? Kokonaisvaltaista elämystä ei vesittänyt edes se, että kylän kerhohuoneen seinät oli vuorattu kuvilla kymmenistä muista saman käsittelyn saaneista reissaajista. Homma tuntui aidosti vieraanvaraiselta ja kylän asukkaat olivat nähneet kovasti vaivaa kahden rähjääntyneen reppureissaajan viihtyvyyden takaamiseksi ja kestitsemiseksi. Jäimme kuitenkin miettimään, missä vaiheessa touhu muuttuu sirkukseksi? Molemminpuolinen eksotiikka loppuu siinä vaiheessa kun turistien vierailuista tulee arkipäivää. Silloin ei enää olla kylässä vieraina, vaan turisteina maksetulla visiitillä.

Monesti tuli kuitenkin ilmi, että kyläläiset haluavat koko maailman tietävän Chastoostrovskoesta, ja koko touhun perimmäisenä ajatuksena on tahto tuoda kyseinen siperian kolkka maailman kartalle. Me teemme osamme tämän toiveen täyttymiseksi, silläkin riskillä, että kyseinen kylä löytyy Lonely Planetin Trans-Siperia-oppaan seuraavasta painoksesta. 

Tuoreimmat