Suuri reppureissausparadoksi

Ennen syrjäisessä Luang Prabangissa Laosissa käy nykyään vuosittain satoja tuhansia turisteja ja reppureissaajia. Tämä on johtanut siihen, että monet paikalliset ovat jättäneet asuntonsa vuokrattavasti rikkaille länsimaalaisille turisteille tai muuttaneet ne majataloiksi, internetkahviloiksi tai pizzapaikoiksi.

"Monille turisteille matkustaminen Luang Prabangiin on kuin menisi safarille, mutta munkit eivät ole apinoita tai härkiä.", muotoilee asian entisen kuninkaallisen pääkaupungin prinssi yrittäessään säilyttää kaupunkinsa kulttuuriperinnön.

Suuri paradoksi on, että kulkiessaan yhä syrjäisempiin kolkkiin etsimään eksotiikkaa ja pakopaikkaa reppureissaajat ovat tavallaan tahattomalla ristiretkellä. Tutkimusmatkailijat tuovat mukanaan länsimaiset tavat, jotka helposti jyräävät alleen ikivanhan kulttuuriperinnön ja lopulta travellereiden alkutyön seurauksena paikalle marssii massaturismi, joka muuttaa idylliset pakopaikat golfkeitaiksi ja hotellikyliksi.

Vaikka esimerkiksi Luang Prabang on julistettu UNESCOn maailmanperintokohteeksi vuonna 1995, niin travellerjalanjälki on ja pysyy.  "Olemme pelastaneet Luang Prabangin rakennukset, mutta menettäneet sen sielun", kertoo entinen UNESCOn asiantuntija Francis Englemann.

Pakomatkaajat käyvät tsekkaamassa mitä Luang Prabangissa oikein tapahtuu. Lisää aiheesta USA Todayn sivuilta.

Tuoreimmat