Traveller-Nina...

Backpacker-Jouni...

Tää ohjelma on niin nähty

Kuvittele matkaohjelma, jossa kaksi ihmistä heittää rinkat selkään, jättää hyvästit Suomen talvelle ja pakenee harmaata arkea kauas Aasiaan. Kuulostaako kliseiseltä? Uskotko jo nähneesi kyseisen matkaohjelman? Tekisikö mieli sulkea selain?

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, voit selaimen sulkemisen sijaan huokaista helpotuksesta. Tätä ohjelmaa et ole ennen nähnyt. Pakomatkaajat on erilainen, fiksusti kriittinen ja raikkaan itseironinen matkaohjelma jossa helsinkiläinen pariskunta, Nina ja Jouni, lähtevät reissuun tavoitteenaan tarkastella hyvin toimeentulevien länsimaalaisten nuorten aikuisten synnyttämää traveller-ilmiötä tuoreesta, ‘post-Madventures’-näkökulmasta.

Voi ei, taas jotain travellereita

"Reppureissaamisesta on tullut nykypäivän keihäsmatkailua. Massaturismia, josta puuttuu kaikki aito ja omaehtoinen. Kanariansaaret on vaihdettu Kaakkois-Aasiaan, perässävedettävän matkalaukun virkaa toimittaa selkään heitetty rinkka ja turistikartan sijasta kainalossa on reppureissaajan raamattunakin tunnettu Lonely Planet."

Onkohan noin? Nina ja Jouni matkustavat läpi hyisen Siperian reppureissaajien pyhättöön, Kaakkois-Aasiaan, selvittämään asiaa ja tekevät samalla matkaohjelmaa, jonka nimi on Pakomatkaajat.

Tien päällä kartoitetaan myös reissaajan jättämää traveller-jalanjälkeä ja luodaan katsaus siihen, mitä tapahtuu, kun matka on ohi ja on aika palata takaisin lähtöpisteeseen. Reippaalta kritiikiltä ei toki säästy reissuun lähtevä pariskuntakaan, sillä luovalla alalla työskentelevät, irtiotosta haaveilevat Nina ja Jouni edustavat kyseistä traveller-stereotypiaa täydellisesti itsekin. Matkantekoa seurataan kameran kummaltakin puolelta, kaksikon toimiessa niin ohjelman juontajina kuin kuvaajina.

Pakoreitti

Pakoon lähdetään marraskuussa räntäsateisesta Helsingistä. Määränpäänä siintää Thaimaa. Ensimmäinen pysähdys on Moskovassa, josta vaihdetaan trans-Mongolian junaan, jolla porhalletaan halki Siperian aina Mongolian pääkaupunkiin, Ulaanbaatariin asti.  Matka jatkuu Pekingiin, josta suunnataan etelään, Nanningin kautta Vietnamiin. Hanoissa heitetään pilkkihaalarit mäkeen ja vaihdetaan shortsimentaliteettiin. Vietnamia kuljetaan busseilla ristiin rastiin ja matkan varrella vaihdetaan veneeseen ja käydään ihastelemassa Ha Long Bayta. Vietnamista suunnataan kohti Kambodzaa, jonka jälkeen otetaan haltuun Laos.

Matka päättyy Thaimaahan, jossa aikaa vietetään Chiang Main ja Bangkokin lisäksi pikkusaarilla. Koko menomatka toteutetaan maateitse, junalla ja bussilla. Reissun aikana kartoitetaan travellerin jättämää jalanjälkeä ja arvioidaan ympäristövaikutuksia, jonka takia Bangkokista takaisin lennetäänkin sitten turistiluokassa ja räjäytetään jalanjälki moninkertaiseksi. Takaisin Helsingin hankisiin maisemiin palataan maailmanomistajina, levänneinä ja elämyksellistä energiaa täynnä. Toisin sanoen, reissussa rähjääntyneenä, työttömänä ja asunnottomana, mutta toivottavasti kuitenkin onnellisena.